Je bent “gestoord”!

26
jan
2014
Posted by: Werner De Vree  /   Category: gedrag / P-lanning / TIPS / VER-werken   /   Geen reacties

Situatie :

Je wekker Xtra vroeg gezet, om 8 uur op kantoor, de koffie in de aanslag koffiewant … je gaat vandaag tot 12 uur eindelijk dat zware dossier afwerken dat je kopbrekens bezorgt! Actie verdorie!
En dan komt Jeannine binnen. En verdwijnt weer. Afgelost door de Jos. In het zog gevolgd door Layla. Ondertussen gaat de telefoon … storingen, goh!!!!
Wat is het resultaat om 12 uur?
Niets?
Faut! Er is wel degelijk (en altijd!) resultaat : je bent helemaal “over de rooije” zeggen ze in het Nederlandse Noord-Brabant …
Als dit goed voor je voelt … blijven doen hoor! Wil je dit veranderen, lees verder …

Oplossing :

alpha_waves_beta_deltaEen brein (ik ga er even van uit dat van jouw dus ook) heeft even nodig om “alfa-staat” te bereiken, waarin de aandacht beter op iets kan gericht worden. Wordt je continu gestoord (en we zijn al een portie “gestoord”), blijf je in bèta-staat hangen, waarin je inderdaad snel(ler) kan reageren maar ook gespannenerder bent, zenuwachtig en het geheugen minder goed werkt. Zorg er dus voor dat je niet gestoord wordt!

Hoe :

“Bij ons kan dat niet zene!”. Tante Pis dan. Vraag is of het werkelijk niet kan. Van (Vlaamse?) origine focussen wij op wat niet kan. Zo zijn we “groot” geworden.
En -zoals motorrijders wel zullen weten-, waar je op focust ga je naar toe (vooral in de bocht). Stel je dus (in alfa-staat :OP) de vraag “wat kan wel“.Solutions
Op die manier leid je je brein naar creatieve oplossingen (b.v. beurtrol waarin je met rust gelaten wordt, werk na de uren, herverdeling van werk, antwoordapparaat inschakelen nadat je dit samen overlegt, openingsuren of bereikbaarheid herbekijken entc. …), naar een b.v. concrete “bloktijd” van “iedere dinsdag en donderdag van 9 tot 11 uur”.

psssst :

productivityDie keren dat ik zelf zulks (samen met het team) initieerde, bleek -na aanpassingsperiode- telkens dat niet alleen de productiviteit steeg, maar ook … de collegialiteit!
Iedereen wist immers … “mijnen toer komt ook nog”.

Leidinggevende :

delicate-genius-at-work-do-not-disturbWil je dus echt je productiviteit en teamgeest bevorderen, zorg er dan voor dat ieder in je team bij de alfa-taken met rust gelaten wordt.
Straffer nog : doe je dit niet, gaat dit uiteraard rechtstreeks ten koste van efficiëntie en Gutgefuhl en … ga je vroeg of laat uit de bocht …

Actie :action-plan

  1. inventaris : Hoeveel uur “alfa-taken” heb jij/heeft ieder lid in je team momenteel op je/het bordje (projecten?)?
  2. verlies  : En hoeveel tijd spendeer jij/spendeert men (teveel) aan “alfa-werk” gezien storingen?
  3. winst : Wat zijn de positieve gevolgen als dit anders georganiseerd wordt? Kan je dit uitdrukken in concreet resultaat?
  4. actieplan : Wat zijn hiervoor de eerste stappen?
  5. hindernissen : Wat zou je tegenhouden?
  6. bypasses : Hoe ga je hier mee om of in, welke oplossingen?

Keep us posted! Graag zelfs! Wil je van gedachten wisselen, stuur een mailtje of zet het op de blog

brain_wavespssssst :

nog n beetje meer over “golven” (hersengolven)

Geen reacties