een olifant eet ge op, stukske per stukske …

04
jun
2014
Posted by: Werner De Vree  /   Category: A-cties / gedrag / P-lanning / TIPS / VER-werken   /   Geen reacties

er was eens …

blok1uw examentijd : een vak dat je niet graag deed, waar je tegenop keek … weinigen was het gegeven om hier volledig gedisciplineerd tijdig aan te beginnen. Neen : je schoof achteruit, stelde uit tot … de olifant zoooo groot was dat je er niet meer omheen kon en dat ie je soms verpletterde (de doorduwers gingen een nachtje of 1 2 3 door, anderen gingen onderuit en mochten als ze sjans hadden … herkansen).

Zo ook met bepaalde complexere taken/(mini-)projectjes die uw richting uitkomen.

bomb2Onder het mom van “straks doe k dat wel” of “goh, nu even geen zin in” laat je ze in je inbox of op je interne harde schijf staan (een los eindje -of een aantal losse eindjes- ergens in je hoofd) waar ze zich als onrust makend virus kunnen verspreiden en onbewust een paniekje zaaien (s nachts wakker worden, ongemakkelijk gevoel krijgen, een wat korter lontje krijgen en niet weten waar het vandaan komt en andere aandoenlijke symptomen :OP).

oplossing :

Eigenlijk zijn dit allemaal waarschuwingen van uw chemisch fabriekske (uw lijf, uw lichaam) dat er actie moet genomen worden omdat er tijdbommen, tijdmijnen in uw inbox, in uw hoofd zijn terechtgekomen, die een potentieel gevaar vormen voor “mijnen tijd”.

Ze zijn immers niet in kaart gebracht en als je er onverwachts op trapt … tja … hopelijk nog herkansing of tweede zit en anders : onderuit!

Dus : ontmijnen die handel! dus bij iedere taak die op je afkomt de REFLEX-TIP : NEXT STEPS, welke VOLGENDE STAPPEN?

hoe precies?

Zelf maak ik er een gewoonte van om van quasi alles dat op me afkomt;

 1. ten eerste : (als het niet via de inbox is binnengekomen) iets in Outlook te zetten (een A-ctie aan te maken met de sneltoets CTRL-SH-K),
 2. ten tweede : meteen onder elkaar een 3 tot 5-tal opeenvolgende stappen uit te tikken en
  taak
 3. ten derde : onmiddellijk de eerste stap te zetten en/of de volgende in te plannen (de taak een precieze startdatum geven OF meteen in de A-genda te zetten als het meer dan een half uur tijd in beslag neemt) : doen, doorgeven & opvolgen, doorschuiven & inplannen,
  zie de REFLEX “VASTPAKKEN = BESLISSEN

en … actie!

 1. inhaalmanoeuvre : doe het ofwel nu meteen ofwel plan je het in; welke tijdbommen in je inbox of hoofd zijn nog niet ontmanteld? Welk onzichtbaar werk zit er verborgen? Breng het in kaart, breng deze bommen onder “geleide explosie” zodat je er de (tijd)impact van kent. Maak ruimte vrij in je agenda.
 2. vanaf nu : pas de volgende stappen-reflex gestaag toe!  t Is maar een (goeje) gewoonte …

pssssst : je donkerbruine gevoel …

anxious2Vaak ont-dek je je tijdbommen (of onderbewuste olifanten) als je lijf een onaangenaam gevoel aangeeft als je aan die bepaalde taak of opdracht denkt.

Probeer in zulk geval meteen deze opdracht eens uit te schrijven met de reflex “eerstvolgende stappen”. Je zal normaliter merken dat er op een 5-tal minuten minder onrust ontstaat, gezien de onzekerheid ruimte maakt voor “zicht hebben op”.

Is het te ver gezet, heb je er (om welke al dan niet terechte reden) te lang mee gewacht, wordt echter meer onrust in kaart gebracht en gaat je lijf mogelijk nog feller huiveren.acr-lifesaver

Dat is de moment om de hulptroepen (chef, vertrouwenspersoon) in te roepen en/of advies te vragen. Wacht je dan nog langer … tja … ook een signaal van je lichaam (plastisch gesteld); dan hangt het straks  in je broek …

geeft ge leiding?

 1. Uiteraard geef je als leidinggevende het goede voorbeeld (al was het maar om niet last-minute naar je team toe te moeten stappen met een -alweer- “dringend verzoek”)
 2. Los daarvan begeleid je je team in dezelfde reflex : stel ze -waar nodig- de vraag : “wat zijn de eerstvolgende stappen die hiertoe nodig zijn” en laat ze zich op die manier bewust worden van de “tijdbom” die op hen afkomt, zodat ze er ruimte voor maken (“hoe lang ga je daarvoor nodig hebben”, “is dit haalbaar” …)
 3. Wat je nu al kan doen : op de eerstvolgende teammeeting over “tijdbommen” spreken en vragen of ze het gebied in kaart willen brengen.

Geen reacties